Aikaisemmin tällä viikolla USAn vaalitulos syöksi monet meistä epätoivon alhoon. Jäätävää kyytiä on tulossa naisille, vähemmistöille, eläimille, ympäristölle, ilmastolle jne jne. You name it. Odotettavissa on mitä suurimmalla todennäköisyydellä Trumpin ensimmäistäkin kautta vaarallisempaa menoa.
Trumpin toisella presidenttikaudella on merkitystä myös suostumukselle. Kehon itsemääräämisoikeus, joka usein tiivistetään lauseeseen “My body, my choice”, on suostumuksen ytimessä. Saman tien vaalivoiton jälkeen alkoi näkyä netissä todella oksettavilla tavoilla “Your body, my choice” -häirintää ja raiskausta kannattavaa ahdistelua. Trumpin poliittinen menestys on monella tapaa juuri raiskauskulttuurin voitto.
Raiskauskulttuurilla ratsastusta on Trump tehnyt koko poliittisen uransa. Jo vuonna 2016 Trumpin vaalikampanjoinnin aikaan väkivaltaa kokeneiden tukilinjat täyttyivät naisten soitoista. Ahdistus nousi tuolloin kattoon ja monien traumat aktivoituivat.
Kovinkaan moni feministi ei liene unohtanut tuolloin Yhdysvaltoja ravistellutta ja traumoja auki repinyttä Trumpin vanhaa heittoa, jota voisi suht tosissaan kutsua esimerkiksi antisuostumuslausunnoksi:
“Tunnen automaattisesti vetoa kauniisiin – Alan vain suutelemaan niitä… Ja kun olet tähti, ne antaa sun tehdä sen. Voit tehdä mitä vaan, tarttua niitä p***usta. Voit tehdä mitä vaan”. ( “I’m automatically attracted to beautiful — I just start kissing them… And when you’re a star, they let you do it. You can do anything. Grab them by the p****. You can do anything.”)
Anteeksipyyntöä tästä ei kuulunut, Trump sivuutti tuolloin väkivallan normalisointinsa ja siihen yllyttämisen perus pukukoppipuheena. Kesän 2024 raiskausoikeudenkäynnin jälkeen hän taas kunnostautui käyttämällä raiskauskulttuurille hyvin tyypillistä tapaa kehystää häirintä ja seksuaalinen väkivalta; hän sivuutti yhden häntä syyttäneistä naisista viittaamalla, ettei nainen ollut tarpeeksi viehättävä. Samaa argumenttia käytetään myös toisinpäin. Suositun miehen ei tarvitse raiskata. Ihan kuin seksi tai väkivalta liittyisi ihmisen haluttavuuteen, eikä rajoihin ja niiden rikkomiseen.
#MeToo Trumpin ensimmäisenä presidenttivuonna 2017 ja sen jälkimainingit herättivät aikanaan toivoa monissa meissä, että eteenpäin oli menty pysyvämmin. Monia asioita saatiin kuin saatinkin maailmalla ja Suomessa edistymään väkivallan vastaisessa työssä. Trump itse on joutunut kohtaamaan oikeudessa tekojensa seurauksia. Ainakin 26 naista on julkisesti syyttänyt Trumpia seksuaalisuutta loukkaavasta väkivallasta. Hänet on ehditty tuomita vakavasta rikoksesta (felony), jonka takia voi joissakin Yhdysvaltain osavaltioissa menettää äänioikeutensa pysyvästi tai määräajaksi. Trumpin oikeusjuttujen edistymistä voi muuten halutessaan tarkastaa Politicon seurantasivuilta.
Tasaisin väliajoin puhkeaa somessa suuri huoliaalto siitä, miten raiskaussyytökset pilaavat miehen elämän. Ja silti – silti – valkoinen mies, joka on tunnettu siitä, miten hän kehuskelee seksuaalisen väkivallan teoillaan, on nyt valittu kahdesti maailman eniten valtaa käyttävän ihmisen asemaan. Jos raiskaussyytökset jonkun miehen uran pilaavat, ei se kyllä ole valkoinen heteromies.
Trumpin voiton juovuttamat trollit ja naisvihaajat riehuvat netissä siis paraikaa, miten naisten kehot kuuluvat miehille. Nicholas J. Fuentes, valkoisen ylivallan kannattaja ja podcastaaja, oli ilmeisesti yksi tuon trendin aloittajista postaamalla X/Twitteriin ensimmäisen “Your body, my choice. Forever.” -julkaisun, joka oli jo perjantaina nähty yli 35 miljoonaa kertaa.
Institute for Strategic Dialogue julkaisi perjantaina 8.11. vertailun X:ssä, TikTokissa, Facebookissa ja Redditissä näkyvästä häirinnästä. Vertailu näytti, että Trumpin voiton varmistuttua “Your body, my choice”, “Repeal the 19th” (naisten äänioikeuden takaavan perustuslain lisäyksen kumoaminen) ja “Get back to the kitchen” -mainintojen määrät räjähtivät kaikilla alustoilla. Näillä lauseilla tehtyä ahdistelua on raportoitu myös offline, esimerkiksi kouluissa ja kaduilla.
On selvää, että seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan normalisointiyritykset tulevat vahvistumaan Trumpin aikakaudella “vapaan maailman johtajana” (hah!), eikä Yhdysvaltain vaalien jälkeinen ilmapiiri ainakaan madalla esimerkiksi kynnystä raportoida raiskaus. Väkivaltatrauman kanssa elävillä on raskaat ajat, sillä vaalitulos kertoo jälleen kerran sen, miten vähän yksikään yhteisö väkivallan uhrien kokemuksia priorisoi.
Mitä tapahtuu Yhdysvalloissa, vaikuttaa aina myös Suomeen, eivätkä asenteet ole täällä lähtökohtaisestikaan kunnossa. Tiedämme esimerkiksi jo etukäteismainonnasta, että ensi viikolla julkaistava Suomen Väkivaltaobservatorion ja NYTKIS ry:n Valoa, ei väkivaltaa -tutkimus tulee kertomaan, että aivan liian moni mies uskoo naisen ansaitsevan väkivallan myös Suomessa.
Olen tehnyt sen verran pitkään tasa-arvotyötä, että usein pystyn keskittymään siihen suureen kaareen ja sykleissäkin tapahtuvaan edistykseen. Mutta nyt olo on pitkästä aikaa kyllä synkkä. Huhhuh, mihin tässä vielä mennään?
Vaikka itse USAn politiikka ei sortuisi pahimpien painajaisteni skenaarioihin, mikään ei vie pois sitä, että roolimalleilla ja representaatiolla on todella paljon väliä. Trumpin toinen voitto villitsee ne, jotka vähät välittävät naisten rajoista tai oikeuksista, ja – pahoin pelkään – houkuttelee mukaansa ne, jotka eivät ole ihan varmoja, mutta etsivät ehkä helppoja ratkaisuja ongelmiinsa. Suostumuksen kannalta tämä on tuhoisaa.
Meitä suostumuskulttuurin edistäjiä tullaan tarvitsemaan seuraavina vuosina entistä enemmän.
P.S. Jottei blogi päättyisi pelkkään toivottomuuteen, tässä pieni vinkkilista suomalaisista materiaaleista suostumuskasvatukseen liittyen. Jokaisella meillä on mahdollisuus vaikuttaa ympärillämme oleviin ihmisiin ja siihen, millaista tietoa he saavat.
Amnesty International Suomen Osaston oppimateriaalit suostumuksesta löytyvät täältä Materiaalit ovat ilmaisia ja niissä on vinkkejä opettajille eri oppitunneille. Mukana myös sateenkaari ja suostumus -materiaalit.
Ekvalita ry on tehnyt ruotsinkieliset materiaalit, jotka on tarkoitettu täydentämään terveystiedon oppikirjoja, ja se sopii erityisesti 7.–9.-luokkalaisille.
Nuorten Exit tekee kouluvierailuja yläkouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin, joissa puhutaan itsemäärämisoikeudesta, suostumuksesta ja seksuaaliväkivallasta. Ne ovat ilmaisia ja ne voi tilata minnepäin vain Suomea, koska ne toteutetaan etäyhteydellä.
Minun kirjani Haluatko? Pieni kirja suostumuksesta on hyvä erityisesti ihmiselle, joka pohtii omia ja muiden rajoja. Matalan kynnyksen yleistajuinen teos, jossa on myös konkreettisia vinkkejä. Sopii kaikenikäisille lempeässä jämäkkyydessään, mutta ehkä suosittelen yläkouluun ja siitä ylöspäin. Erityisesti niille, jotka eivät (vielä) ole feministejä. Löytyy kirjastoista ja kirjakaupoista Voit lukea lisää kirjasta esimerkiksi Turun klassillisen lukion oppilaiden kirjamessuhaastattelusta.
Helposti lähestyttävää tietoa suostumuksesta jakaa Nuorten Exitin lisäksi somessa esimerkiksi Sua Varten Somessa.