Millainen teos ”Haluatko? Pieni kirja suostumuksesta” on?

Turun Klassillisen lukion oppilaat Sanni Ansaranta ja Sara Hänninen haastattelivat minua Turun kirjamessuilla 5.10.2024. Nämä kysymykset ja vastaukset valaisevat kirjaa ja sen taustaa hyvin.

Olet tehnyt paljon töitä tasa-arvon edistämiseksi. Kertoisitko hieman taustastasi ja siitä, miksi halusit kirjoittaa kirjan suostumuksesta?

Mää olen kohta tehnyt 20v tasa-arvotöitä, erityisesti väkivallan vastaista työtä, sekä Suomessa että muualla. Tehnyt sekä suoraa puhelinauttamista että vaikuttamistyötä ja suostumus aiheena on tullut paljon esiin kaikissa keskusteluissa.

Väkivallasta on kirjoitettu paljon Suomessakin ja todella ansiokkaasti. On tärkeä kuvailla väkivaltaa ja tehdä selkeitä linjauksia kuten ”ei on ei” ja ”vain kyllä on kyllä”. Suostumuksen syvälliseen ymmärtämiseen tarvitsee jokainen muutakin kuin somessa toimivia linjauksia. Tarvitaan tilaa ja vapautta pohtia. Esimerkiksi englanniksi populaareja suostumuskirjoja on jo jonkin verran, mutta suomeksi tarve kansantajuiselle ja helposti lähestyttävälle suostumuskirjalle oli suuri.

Suomessa saatiin vihdoin päivitettyä lakiin raiskauksen määritelmä suostumuksen puutteena alkuvuodesta 2023. On siis todella ajankohtaista tietää mitä suostumus on, mitä kaikkea siihen liittyy ja miten siitä voi keskustella. Suostumuksen kysyminen ja antaminen ei tapahdu tyhjiössä vaan siihen vaikuttaa todella paljon ympäröivä kulttuuri.

Teoksessa esitellään suostumukseen liittyvä muistisääntö: “tatti”. Haluaisitko avata sen meille? 

Kansainvälinen perhesuunnittelujärjestöjen liitto IPPF on kehittänyt muistisäännön ”consent is as easy as FRIES”, jossa jokainen kirjain kuvastaa jotenkin tärkeää asiaa suostumuksesta. Halusin kääntää tän suomeksi sellaiseen muotoon, joka olisi helppo muistaa ja siitä syntyi TATTI. Mietitkö suostumusta? Ota TATTI haltuun.

Suomeksi nää muistettavat asiat suostumuksesta on siis:

T niin kuin Takaisin vedettävää. Aina saa muuttaa mieltään, vaikka kesken seksin.

A niin kuin vapaasti Annettua. Suostumukseen ei kuulu minkäänlainen painostus tai vallan väärinkäyttö.

T niin kuin Tietoon perustuvaa. Esimerkiksi ehkäisystä ei saa valehdella; kondomia ei saa ottaa pois kesken seksin ilman erillistä lupaa.

T niin kuin Tiettyä. Suostumus pätee vain siihen yhteen kertaan, esimerkiksi seksiin päättynyt baari-ilta ei takaa, että toista kiinnosta seksi myöhemmin yöllä tai aamulla.

I niin kuin Innostunutta. Aito suostumus tulee ilosta ja kiinnostuksesta, ei esimerkiksi pelosta että toinen jättää tai tarpeesta vaikuttaa coolilta.

Avaan näitä kirjassa ja esimerkiksi mun Instagram-tilillä lisää, tervetuloa vilkuilemaan!

Käsittelet kirjassasi suostumusta usein fiktiivisten esimerkkien kautta. Tiesitkö alusta saakka, että haluat hyödyntää populaarikulttuuria teoksessasi tällä tavalla.

Tiesin kyllä ja tähän oli kolme syytä. Kirjat, joissa käsitellään seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa pelkästään tositapauksien kautta ovat usein todella raskaita, uudelleen traumatisoivia pahimmillaan. Halusin luoda vankkaan väkivaltatyön ymmärtämiseen pohjaavan kuitenkin toiveikkaan lukukokemuksen, sellaisen mikä olisi turvallinen ja houkutteleva myös ihmisille, joita ei aihe muuten kiinnosta tai se sattuu liikaa. Lempeän jämäkkään otteeseen fiktiiviset esimerkit sopivat hyvin.

Toiseksi, tarinat ja populaarikulttuuri on ihmisten arkea lähellä ja me nautitaan ihan tolkuttoman suuri määrä viihdettä koko ajan, ehkä sen enempää pysähtymättä miettimään millaisia viestejä se sisältää. Viihde vaikuttaa meidän suostumukseen liittyviin asenteisiin paljon enemmän kuin varsinaisesti suostumusta käsittelevät korkeakulttuurin teokset. Marvel ja muut populaarikulttuurin tuotteet saavuttaa todella suuren joukon ihmisiä ja siksikin niillä on potentiaalisesti paljon merkitystä.

Kolmas syy oli mun sydän. Rakastan populaarikulttuuria ja koen että ilo on todella tärkeä osa oikeudenmukaisuuden edistämisen työtä ja myös väkivallan vastaista työtä. Fiktio tuo niin paljon iloa arkeen ja on ihana puhua kaiken vakavan lomassa myös välillä höpsöistäkin esimerkeistä. Oli ihanaa väkivallan vastaisena asiantuntijana päästä olemaan iloinen; oon töissäni niin tottunut olemaan vakava koska väkivalta on vakava asia ja se ansaitsee vakavan käsittelyn.

Olet onnistunut teoksessa tuomaan tärkeät, mutta hyvin raskaat ja vaietut aiheet helposti lähestyttävään ja viihteelliseen muotoon. Oliko teemojen käsittely “lempeän jämäkästi” vaikeaa? Millaisia tunteita kävit läpi kirjoitusprosessin aikana?

Tää on musta aivan valtavan hyvä ja tärkeä kysymys. Kiitos, kun kysytte tästä!

Oli vaikeaa. Aihetta käsitellään lähes pääsääntöisesti aina väkivallan vastaisessa työssä sen väkivallan, kivun ja kauheuden kautta. Ja se on tosi tärkeetä. Mut samalla tarvitaan toiveikkaita tiloja, joissa luodaan malleja sille todellisuudelle, joka halutaan luoda. Sen kirjoittaminen on vaikeaa, enkä ole itse tällaista kirjaa suostumuksesta itse nähnyt missään. Mulle olisi ollut paljon helpompaa kirjoittaa raaka ja vihainen kirja, mutta mää uskon, että me tarvitaan tätä lempeää jämäkkyyttä juuri nyt. Niin, että ne jotka ehkä vähän haparoi saa kiinni oikeasta suunnasta eikä tipahda johonkin Andrew Tate -kaninkoloon. ”Älä raiskaa” on tosi tärkeä yhteiskunnallinen viesti, mutta näitä asioita pohtivalle, ehkä riskiryhmässä olevalle ihmiselle se ei toimi. Kukaan ei ajattele olevansa raiskaaja ja ne harvat, jotka niin ajattelee, ei tuosta viestistä välitä.

Toisekseen tän kirjan kirjoittaminen oli surullista. Kun kuvittelee suostumuskulttuuria ja miten sitä toteuttaa seksissä niin tajuaa, että vaikka se vaatii tietynlaisen vinksautuksen päässään, vähän niin kuin näkökulman ja katseen muuttamisen kokonaan toiseksi, samalla ymmärtää miten tosi helppoa ja yksinkertaista se loppujen lopuksi on. Miten helppoa olisi suostumus ollut seksissä silloin joskus nuorenakin ja miten helppoa se on nyt. Mää tulin tosi surulliseksi tästä ja oon kuullut samaa joiltakin lukijoilta myös. Että tavallaan se vihaisuus olisi ollut helpompi käsitellä kuin kaunis suostumuksellisuus, mitä ei ole saanut.

Onko jokin esimerkillinen elokuva, sarja tai kirja, johon toivoisit kuulijoiden tutustuvan oman teoksesi lisäksi?

Näin keväällä ihanan Andrew Scottin ja Paul Mescalin tähdittämän All of Us Strangersin ja siinä oli kaksi hienoa avausta suostumuksesta. Toinen oli ihan peruskysymys ”Saisinko suudella sua” ennen ensimmäistäkään läheisyyttä ja toinen tilanne, jossa Mescalin hahmo Harry pitää Scottin hahmoa Adam sylissään ja selittää hänelle seksuaalisesta unestaan. Kuvailun päätteeksi Harry kysyy Adamilta ”kiinnostaisiko sua tällainen?”

Elokuva kertoo surusta, kaipuusta sekä vanhempien ja lasten suhteesta ja nää suostumuskohtaukset on vain pieniä, ohikiitäviä hetkiä, mutta yhä vaan niin harvinaisia. Toivoisin, että voitaisiin nähdä suostumuksen kysymystä ja siitä juttelua paljon enemmän mistä tahansa teemasta kertovissa tarinoissa ja juuri tällä tavalla, vaivattomasti ja itsestäänselvinä.

Jos sinulla olisi kaikki valta, minkä asian maailmassa muuttaisit ensimmäisenä?

Kyllä mää muuttaisin sen, että kaikki aktiivisesti pyrkisi olemaan turvallisia toisilleen. Se avaisi myös todellisen vapauden maailmaan, rakkauteen ja seksiin.

Turun kirjamessujen teema on tänä vuonna “Pelin henki!”. Millainen peli kirjasi olisi? Voisiko suostumusta käsitellä pelin avulla?

Suostumus ois ehdottomasti jokin sellainen peli, jossa kaikki voittaa! Koska siitähän suostumuksessa on juuri kyse. Kun kaikilla on turvallista, kaikilla on myös hauskempaa ❤️

* Jaettu luvalla, kiitos inspiroivista kysymyksistä Sanni ja Sara!

2 thoughts on “Millainen teos ”Haluatko? Pieni kirja suostumuksesta” on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *